VAŽNOST SVAKODNEVNOG HODANJA I DOBROBIT ZA ZDRAVLJE

Slika: VAŽNOST SVAKODNEVNOG HODANJA I DOBROBIT ZA ZDRAVLJE

Hodanje je nevjerojatno svestrano i smatra se jednim od najboljih oblika tjelovježbe, ne samo zbog dobrobiti za fizičko i mentalno zdravlje, već i zato što se lako može uključiti kako bi se poboljšala usklađenost sa svakodnevnom tjelovježbom i korisno je i prikladno za ljude svih dobi i razina kondicije

Hodanje i zdravlje ne mogu jedno bez drugog. Brzo hodanje i zdravlje još su bolji prijatelji i saveznici za cjelokupno zdravlje, više energije, bolju probavu i san. Danas su dostupne i vježbe hodanja, posebice uz pomoć nordijskih štapova.

Ako se ne možete nagovoriti na redovitu fizičku aktivnost ili trening, barem saznajte koje su dobrobiti svakodnevnog hodanja kako biste ipak pridonijeli prevenciji raznih poremećaja i bolesti, posebice civilizacijskih poput dijabetesa tipa 2, pretilosti i visokog krvnog tlaka.

Hodanje je osnovna ljudska fizička aktivnost i vještina koju naučimo u prvih 11 mjeseci života. Nažalost, hodanje je i podcijenjena aktivnost. Naravno da nije isto hodamo li presporo ili ipak ubrzamo tempo i tako pridonosimo zdravlju.

Ako se pitate što je bolje – hodanje ili trčanje – nema jednoznačnog odgovora. Držite se one fizičke aktivnosti koja je trenutno u skladu s vašom kondicijom i zdravljem. S vremenom povećavajte tempo, brzinu i kilometražu.

Benefit hodanja ostvaruje se kada zadovoljimo određene kriterije:

ubrzati tempo (povećanje broja otkucaja srca i disanja)
minimalno 30 minuta brzog hoda dnevno.
Odnosno lagana šetnja nema tolike benefite po zdravlje kao ciljano brzo hodanje u kontinuitetu i zadržavanje brzog tempa hodanja cijelo vrijeme.

Pješačenje za zdravlje imat će još veće dobrobiti ako svoje hodanje otežate npr. hodanjem uzbrdicom, posebice u šumi. Ako se pitate koji mišići rade kod hodanja, zapravo će vaše cijelo tijelo sudjelovati u tom pokretu: mišići nogu, mišići stražnjice, trbušni mišići.


Kako biste bili sigurni da pravilno hodate, slijedite sljedeće upute:

uspravan položaj tijela
stisnuti trbušni mišići
ne naginjite se naprijed ili natrag
pogled usmjeren prema naprijed
prvo se staje na petu, a onda se težina preko stopala prenosi na prste
umjerena duljina koraka (ni predugi ni prekratki).

Nakon završetka hodanja ponovno odradite nekoliko vježbi istezanja. Ovaj oblik treninga hodanja možete raditi na početku. Držite se ovih uputa, a ako s vremenom osjećate da vam je ovakav oblik treninga prelagan, možete ga otežati na sljedeće načine:

relacija hodanja s povremenim uzbrdicama
hodanje, odnosno penjanje u šumi ili na uzbrdici
kombinacija hodanja po ravnoj površini i po stepenicama
naizmjenični brzi hod i lagano trčanje
hodanje s kombinacijom vježbi poput čučnjeva.

Izvor: krenizdravo.hr