Savjeti Kineziologa

Vi pitate naš kineziolog odgovara! Povezuje korisnike s kineziologom, te se omogućuje pružanje online savjeta kako živjeti i kretati se da bi bili zdravi.

Pozdrav, zahvaljujem na upitu.

Prvi savjet koji vam mogu dati kako bi smanjili bol u leđima i poboljšali svoje cjelokupno stanje organizma je da se pokrenete. Šećite što češće jer ste tada u prirodnom, uspravnom položaju. Svakako treba izbjegavati radnje koje su prouzročile bol, a također nije dobro nositi teške stvari ili se baviti poslovima koji zahtijevaju saginjanje i dulji ostanak u tom položaju. Dugotrajni prislini položaj nikako ne doprinosi smanjenju bolova u leđima.

Uravnoteženo se hranite

Prejedanje i pretjerano pijenje glavni su izvor bolova u leđima i zglobovima. Obično se radi o ljudima koji su vrlo neumjereni s kaloričnom i nezdravom hranom, tj. sa fast foodom. Riječ je o hrani koja sadrži veliku količinu brašna i slatkog, u što su ubrajaju sendviči, pite, kolači, čokolada i čips itd.

Spavajte u pravilnom položaju

Preporučuje se spavanje na leđima s blago savijenim koljenima ili spavanje na boku. Ležaj treba imati čvrstu i elastičnu podlogu, a jastuk treba podupirati vrat tako da bude u ravnini sa leđima. Veličina jastuka treba odgovarati veličini vrata i ramena. Suvišno je naglašavati da spavamo trećinu života i da će dobar san spriječiti nastanak problema u kralježnici, odnosno neophodan je ako želite smanjiti bol u leđima.

Pojedini kućanski poslovi blokiraju mišiće leđa. Prilikom podizanja tereta leđa uvijek moraju biti ravna.

Pravilno izvođenje radnji ne samo da će smanjiti bol u leđima, nego će i spriječiti njihov nastanak. Svakodnevni primjeri:

Redovita tjelovježba

Najbolji je čuvar zdravlja kralježnice. Preporučuju se vježbe relaksacije, snaženja mišića te pokretljivosti kralježnice i zglobova.

Izbjegavajte steznike i pojaseve

Često ih reklamiraju kao spas zahvaljujući kojem osoba ponovno normalno funkcionira, ali ne biste ih trebali nositi dulje od 15 minuta dnevno. Razlog tome jest to što će kod duljeg i češćeg nošenja mišići oslabiti, a to ne želite.

Dok radimo na računalu:

  • trebali bismo uvijek uspravno sjediti, nasloniti leđa i lopatice na naslon stolice
  • telefoniranje sa slušalicom na ramenu ne preporučuje se
  • ustanite za vrijeme telefonskih razgovora
  • prilikom duljeg sjedenja povremeno prekinite rad i ustanite
  • prošećite ili napravite nekoliko vježbi istezanja i relaksacije


Također, savjetovao bih vam da se učlanite u neku udrugu ili organizaciju za umirovljenike na svom području koji imaju prilagođene programe vježbanja ili šetnje za starije osobe.

Napomena: Ovdje navedene informacije nisu pisane kao medicinski savjet. Za sve medicinske savjete obratite se Vašem liječniku obiteljske medicine.