SVJETSKI DAN MENTALNOG ZDRAVLJA

Slika: SVJETSKI DAN MENTALNOG ZDRAVLJA

Svjetski dan mentalnog zdravlja, koji se obilježava 10. listopada, ove godine stavlja fokus na važnu temu – povezanost između mentalnog zdravlja i radnog mjesta.

Pod sloganom "Zdravlje na radnom mjestu", Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ističe kako sigurno radno okruženje može značajno doprinijeti mentalnom zdravlju zaposlenika, dok loši uvjeti rada, poput stigmatizacije, diskriminacije i uznemiravanja, mogu ozbiljno narušiti njihovu dobrobit. S obzirom na to da oko 60% svjetske populacije radi, važnost ove teme ne može se zanemariti.

WHO poziva vlade, poslodavce i organizacije koje zastupaju radnike da se udruže kako bi zajedno stvorili okruženje u kojem mentalno zdravlje postaje prioritet. Ključne mjere uključuju edukaciju nadređenih, potporu zaposlenicima koji se suočavaju s mentalnim poteškoćama, te kreiranje radnih uvjeta koji smanjuju rizike po mentalno zdravlje. Stvaranje okruženja u kojem radnici mogu osjećati sigurnost, svrhu i podršku ne samo da poboljšava mentalno zdravlje, već i povećava produktivnost i zadovoljstvo poslom.

U nezdravim radnim uvjetima, zaposlenici se suočavaju s rizicima poput diskriminacije, loše plaćenih poslova i nesigurnih radnih mjesta, što može uzrokovati stres, depresiju i anksioznost. WHO navodi kako depresija i anksioznost godišnje rezultiraju gubitkom 12 milijardi radnih dana, što pokazuje koliko mentalno zdravlje može utjecati na globalnu ekonomiju. Loše mentalno zdravlje također utječe na obitelj i širu zajednicu, dok stigma povezana s mentalnim poremećajima često onemogućuje pojedincima da dobiju posao ili ga zadrže.

Međutim, uz pravu podršku na radnom mjestu, osobe s mentalnim poteškoćama mogu nastaviti uspješno raditi i pridonositi društvu. Primjeri podrške uključuju prilagodbu radnih zadataka, omogućavanje češćih pauza, organiziranje sastanaka kako bi se oboljelima pružila dodatna pomoć te edukaciju nadređenih kako bi bili osposobljeni prepoznati znakove stresa i pružiti potrebnu potporu.


Preuzeto: HRT vijesti