PREBACIVANJE NA LJETNO VRIJEME

Slika: PREBACIVANJE NA LJETNO VRIJEME

Posljednjih godina sve više istraživanja u različitim dijelovima svijeta ukazuje na to da pomicanje sata, osobito prebacivanje na ljetno računanje vremena, ima loše posljedice.

Ti učinci nadilaze obične praktične neugodnosti. Naime, znanstvenici su utvrdili da je pomicanje kazaljki svakog ožujka povezano s ozbiljnim negativnim učincima na zdravlje, uključujući porast broja automobilskih nesreća, porast incidencije nekih vrsta raka, broja srčanih udara, probleme s raspoloženjem te probleme povezane s nedostatkom sna kod tinejdžera.

Zanimljivo je, s druge strane, da studije ne pokazuju da je jesenski prijelaz na standardno vrijeme povezan sa sličnim zdravstvenim učincima.

Naime, standardno računanje vremena najbliže je prirodnom tijeku dana, u kojem je Sunce u zenitu u podne ili blizu podneva. Nasuprot tome, tijekom ljetnog računanja vremena, od ožujka do studenog, promjena sata uzrokuje da Sunce, prema našem satu, izlazi jedan sat kasnije ujutro, jedan sat kasnije je u zenitu i zalazi jedan sat kasnije.

Međutim, kada se potegne tema zadržavanja na jednom računanju vremena, pokazalo se da se oko pitanja koje bi to trebalo biti vrijeme ne mogu složiti ni nacije ni pojedinci.

I ne zaboravimo, ovu nedjelju, 31.03.2024. pomiče se sat jedan sat unaprijed s 02:00h na 03:00h.


Izvor: Index.hr