USPOSTAVLJENA HELIKOPTERSKA HITNA MEDICINSKA SLUŽBA U RH

Slika: USPOSTAVLJENA HELIKOPTERSKA HITNA MEDICINSKA SLUŽBA U RH

Nakon desetljeća, Hrvatska je dobila kariku koja je nedostajala u pružanju zdravstvene skrbi - Helikoptersku hitnu medicinsku službu (HHMS)

Nakon desetljeća, Hrvatska je dobila kariku koja je nedostajala u pružanju zdravstvene skrbi - Helikoptersku hitnu medicinsku službu (HHMS). Ovaj projekt Vlade RH, u vrijednosti 65,5 milijuna eura, od strateške je važnosti za sve građane i posjetitelje Lijepe Naše, što se i pokazalo u dva protekla dana spašenim životima, naglasio je ministar zdravstva Vili Beroš, prilikom svečanog obilježavanja uspostave HHMS-a na riječkom sletištu Delta. 
"Koordiniranom intervencijom HHMS-a i kopnene hitne medicinske službe naši 'hitnjaci' pokazali su ne samo spremnost HHMS-a, već i uigranost s timom na kopnu, a to su i demonstrirali prilikom održanih simulacijskih vježbi. Upravo takvom implementacijom sustava HHMS-a, njegovom integracijom s vozilima zemaljske hitne medicinske službe i brzim brodicama pomorske hitne medicinske službe, Republika Hrvatska svrstala se uz bok zemljama koje imaju najrazvijeniji sustav hitne medicinske službe u Europi", kazao je Beroš. 
 
Dodao je kako u ovom trenutku Republika Hrvatska osigurava optimalan sustav HHMS-a na cijelom teritoriju u skladu s raspoloživim resursima - infrastrukturnim, kadrovskim i financijskim, te uvažavajući meteorološko - klimatske uvjete, topografske karakteristike terena, postojeće prometnice i druge relevantne faktore.
 
Kvalitetna, brza i dostupna hitna medicinska skrb
 
Novoustrojena služba djeluje iz četiri baze - Osijeka, Rijeke, Splita i Zagreba te tako osigurava kvalitetnu, brzu i dostupnu hitnu medicinsku skrb svim građanima i posjetiteljima gdje god se nalazili, što uključujuće otoke, ruralna te udaljena i nepristupačna područja.
 
"Današnjim vježbama pokazali smo da je u našem fokusu čovjek zahvaljujući zajedničkom djelovanju kopnenih, zračnih i pomorskih snaga. Ovakav model pružanja hitne pomoći strateški je važan za sve nas jer, ne radi se samo o značaju za Rijeku, već za čitavu Primorsko-goransku i Istarsku županiju, posebno za udaljena mjesta poput naših otoka", rekao je potpredsjednik Vlade i ministar Oleg Butković.
 
Dodao je kako su uz ovaj helikopterski prijevoz od izuzetnog značaja i brodice za hitnu medicinsku pomoć na moru, koje su samo u prva tri mjeseca ove godine obavile čak 72 prijevoza pacijenata, gdje je ključna suradnja lučkih kapetanija i ispostava s liječnicima i zavodima za hitnu medicinsku pomoć.
 
Hrvatska prepoznata kao zdravstveno sigurna destinacija
 
„Helikopteri omogućuju kvalificiranom medicinskom osoblju brz pristup hitnim pacijentima, postavljanje dijagnoze i provođenje hitnih medicinskih postupaka na mjestu intervencije te njihovo zbrinjavanje tijekom žurnog prijevoza u onu zdravstvenu ustanovu koja im može pružiti najvišu razinu zdravstvene skrbi i time izravno utjecati na poboljšanje njihova zdravstvenog ishoda“, pojasnila je ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM) Maja Grba-Bujević.
 
Istaknula je da je ustrojem HHMS-a postignuta komplementarnost zemaljske, pomorske i helikopterske hitne medicinske službe čiji sinergijski efekt pozicionira Republiku Hrvatsku  kao zdravstveno sigurnu destinaciju na turističkoj karti svijeta.
 
Ravnatelj KBC-a Rijeka Alen Ružić napomenuo je da je zbog geografske specifičnosti Primorsko-goranske županije, helikopterski način prijevoza najbolji jer osigurava pravovremenu i kvalitetnu hitnu medicinsku skrb građanima na udaljenim i teško dostupnim područjima i jamči im najbrži prijevoz u KBC Rijeka na daljnje liječenje. Time se i njima približavaju specijalističke usluge nužne u hitnim i po život opasnim stanjima, objasnio je ravnatelj Ružić. Naglasio je da su te prednosti do izražaja došle za Uskrs kada je dvoje hitnih pacijenata s Malog Lošinja i Raba zbrinuo upravo tim HHMS-a te ih u najkraćem roku prevezao u KBC Rijeka.
 
Uspostava HHMS-a vođena najboljim EU praksama
 
Uspostava HHMS-a u Hrvatskoj vođena je prema najboljim EU praksama, a pri tom je poseban naglasak stavljen na sigurnost i kvalitetu.
 
"Uspostavom HHMS-a kompletirali smo hitnu medicinsku službu te smo pokazali značajan reformski iskorak i temelj daljnjeg razvoja, ne samo hitne medicinske službe, već zdravstvenog sustava u cjelini. Nit vodilja svega što radimo jesu naši pacijenti koji nam moraju biti u fokusu, a svim učinjenim potvrđujemo kako slijedimo putokaz pokrenute reforme zdravstvenog sustava - Zdravlje je prvo", zaključio je ministar Beroš.
 
Posebno je zahvalio Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, Hrvatskom zavodu za hitnu medicinu, kao i zavodima za hitnu medicinu na razini županija, Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje te svim timovima hitne medicinske službe u zraku, na moru i kopnu na pomoći na tom putu.

 
Izvor: Ministarstvo zdravstva/Vlada