PREHRANA U PROLJETNO - LJETNIM MJESECIMA

Slika: PREHRANA U PROLJETNO - LJETNIM MJESECIMA

U proljetno - ljetnim mjesecima važno je konzumirati svježe i sezonske namirnice, općenito laganu prehranu i paziti na dovoljan unos tekućine.

Što se tiče prehrane u vrijeme proljetno – ljetnih mjeseci važno je konzumirati svježe i sezonske namirnice, općenito laganu prehranu i paziti na dovoljan unos tekućine.
Ljetne vrućine jako utječu na stanje organizma. Ljudi se ljeti često osjećaju usporeno i iscrpljeno zbog vrućina. Uz važnost zaštite od sunca, potrebno je konzumirati laganu prehrani u unositi dovoljno tekućine.
Od vitamina koje je preporučljivo unositi tijekom proljetno – ljetnih mjeseci ističemo:
Vitamin C - jača imunološki sustav i brani organizam od proljetnih viroza i prehlada. Citrusno voće (limun, naranča, grejp), bobičasto voće (jagode, maline, kupine) te povrće poput paprike, brokule i cvjetače učinkovito će zadovoljiti povećane potrebe za vitaminom C.
Vitamini skupine B – sadržani su u mlijeku i mliječnim proizvodima, cjelovitim žitaricama, mahunarkama, zelenome lisnatom povrću, mesu, ribi i jajima mogu prevladati bezvoljnost i melankolično raspoloženje. Neophodni su za proces stvaranja energije, bolje pamćenje te pravilan rad probavnog sustava.
Željezo – saveznik je u održavanju zdravoga imunološkog sustava. Najbolji su izvor željeza u hrani iznutrice, meso, riba, jaja, mahunarke, tamnozeleno lisnato povrće, cjelovite žitarice, orašasto voće i povrće. Imajući na umu da blitva, kelj i špinat, kao predstavnici tamnozelenoga lisnatog povrća upravo u rano proljeće ujedno sadržavaju i vitamin C neophodan za apsorpciju željeza. Oni se uistinu mogu smatrati pravim saveznicima u borbi protiv proljetnoga umora.
Magnezij – pomaže nam u borbi protiv iscrpljenosti, umora, stresa, čuvar je srca i krvnih žila. Najbolji su izvori magnezija zeleno lisnato povrće (špinat, blitva, kelj), mahunarke (grah, soja, slanutak, leća), integralne žitarice (smeđa riža, kvinoja, proso, pšenica, heljda, ječam, zob) i orašasto voće (sezam, badem, orah, kikiriki).