MARELICE- zašto bi ih trebali jesti

Slika: MARELICE- zašto bi ih trebali jesti

Ljeto je vrijeme kada mnogi uživaju u slatkim marelicama. Ova biljka potječe iz predjela Srednje Azije i sjeveroistočne Kine, prema granici s Rusijom. Pored njihovog sjajnog okusa i mirisa, marelice su zdrave i bogate vitaminima.

Kinezi koriste marelice kao lijek i kao voćku dugovječnosti, miris cvijeta marelice služi za pravljenje parfema. Najveći proizvođači ovog voća danas su Uzbekistan, Turska, Iran i Italijom, a najbolje uspijeva u područjima s blagom, mediteranskom klimom. U 100 grama marelica nalazi se 48 kalorija, od čega je 11% ugljikohidrata, 1% proteina, manje od 1% masti, a 86% je voda.

Pored njihovog sjajnog okusa i mirisa, marelice su zdrave i bogate vitaminima. Od vitamina i minerala u marelicama nalazimo vitamin A i C te kalij, kalcij i mangan.

Zdravstvena prednost marelica:
1. Dobar izvor vitamina A
Marelice su bogate vitaminom A koji je poznat i pod imenom retinol. Ovo je vitamin topiv u mastima koji pomaže očuvanju vida, uz mnoge druge zdravstvene benefite. Ovaj vitamin čuva imunološki sustav te štiti kožu i održava je mladom.

Retinol i beta karoten koji također nalazimo u marelicama smanjuju rizik od razvoja opasne očne bolesti – makularne degeneracije koja je povezana sa starenjem i koja označava postupan gubitak vida oboljele osobe.

2. Bogate su vlaknima
Bez obzira jede li ih se svježe ili sušene, marelice su dobar izvor dijetalnih vlakana. Uz činjenicu što su bogate vitaminom A topivim u mastima, ovo voće se lako u tijelu probavlja te se nutrijenti koje u njemu nalazimo brzo apsorbiraju.

Zbog toga, probava osoba koje jedu marelice je uredna i redovita, a marelice doprinose i poboljšanoj gastrointestinalnoj funkciji.

3. Doprinose zdravlju srca
Visok udio vlakana, osim probavi, doprinosi i smanjenju lošeg kolesterola u organizmu, što znači da je smanjen rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Također, udio kalija u ovom voću održava ravnotežu elektrolita u sustavu što olakšava rad srčanom mišiću.

4. Bogatstvo antioksidansa
Marelice su izvrstan izvor antioksidansa koji štite od slobodnih radikala koje se smatra odgovornima za razvoj niza bolesti.

5. Doprinose zdravoj krvi
Svaka biljna namirnica koja sadrži željezo, sadrži ne-hem željezo. Ovaj tip željeza zahtijeva određeno vrijeme za apsorpciju, a što se dulje zadrži u tijelu, to su manje šanse za razvoj anemije. Za bolju apsorpciju ne-hem željeza, preporučuje se uzimanje vitamina C.

6. Čuvaju zdravlje kože
Kombinacija vitamin A, C i fitonutrijenata osigurava zdravlje kože. Dodatno, antioksidansi iz marelice usporavaju procese starenja.

7. Doprinose održavanju zdrave tjelesne težine
Kako dijetalna vlakna doprinose zdravom probavnom sustavu, ona održavaju i pravilan metabolizam. Marelice nisu kalorične pa su izvrstan međuobrok kojim nećete unijeti previše kalorija, a smanjit će osjećaj gladi i zasladiti vas.

8. Doprinose zdravlju kostiju
Kalcij je potreban za razvoj i kvalitetu kostiju, a marelice su bogate ovim mineralom. No, za pravilnu i dostatnu apsorpciju kalcija potreban je kalij, a oba ova minerala nalazimo upravo u marelicama.


Izvor: https://www.fitness.com.hr/prehrana/nutricionizam/Marelice.aspx