JAVNOZDRAVSTVENA AKCIJA POKRENI SE ZA ZDRAVLJE U RIJECI

Slika: JAVNOZDRAVSTVENA AKCIJA POKRENI SE ZA ZDRAVLJE U RIJECI

Hrvatski savez udruga invalida rada je u petak 13. listopada 2023. godine u Rijeci priredio javnozdravstvenu akciju - besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi

Hrvatski savez udruga invalida rada je u petak 13. listopada 2023. godine na Korzu okupljenim Riječanima priredio javnozdravstvenu akciju - besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi. Uz akciju mjerenja krvnog tlaka i šećera, okupljenima su se dijelile zdrave namirnice te prigodne brošure o zdravoj prehrani, tjelesnoj aktivnosti i očuvanju mentalnog zdravlja.

Javnozdravstvena akcija je organizirana uz podršku Udruge invalida rada Rijeka i Doma zdravlja Primorsko – goranske županije. Podršku u organizaciji javnozdravstvene akcije ispred Udruge invalida rada Rijeka pružio je predsjednik, Ante Štulić, tajnica, Nevenka Bakarčić te stručne suradnice Marija Bunjevac i Dolores Bezić dok je Dom zdravlja Primorsko – goranske županije za potrebe akcije osigurao dvije medicinske sestre, Radmilu Baljak i Alenku Denone.

Hrvatski savez udruga invalida rada je ovu akciju pokrenuo u sklopu trogodišnjeg programa 'Pokreni se za zdravlje' kojeg u potpunosti financira Ministarstvo zdravstva.

Opći cilj programa je doprinijeti zaštiti, očuvanju i unapređenju zdravlja stanovništva u Republici Hrvatskoj, a Savez ga provodi kroz niz aktivnosti, uz ostalo i edukacijama o zdravoj prehrani, tjelesnoj aktivnosti i zaštiti mentalnog zdravlja, te informiranjem o mogućnostima korištenja digitalnog zdravstvenog sustava.

Posebnu važnost tijekom provedbe programa Savez je usmjerio na uključivanje u programske aktivnosti osoba s invaliditetom odnosno invalida rada kao skupina koje su u povećanom riziku od razvoja težih oblika bolesti, te nastojanja u prevenciji istih.

Programom 'Pokreni se za zdravlje' Savez ima ambiciju utjecati na promjenu štetnog ponašanja i loših navika koje dovode do razvoja bolesti na području devet županija. Tako se želi  pridonijeti usvajanju pravilnih stavova o zdravom načinu života te važnosti očuvanja tjelesnog i mentalnog zdravlja.

Društvo u cjelini i mi sami dijelimo odgovornost za zdravlje pa je potrebno stalno ulagati u razvoj novih oblika zdravstvene zaštite i unapređenje vlastitog i zdravlja svoje obitelji i zajednice.

Na javnozdravstvenu akciju - besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi odazvalo se  65 Riječana.