DONOSIMO POPIS NAMIRNICA KOJE NAM MOGU POMOĆI U OTKLANJANJU UMORA

Slika: DONOSIMO POPIS NAMIRNICA KOJE NAM MOGU POMOĆI U OTKLANJANJU UMORA

Popis namirnica koje nam mogu pomoći da uklonimo umor i vratimo energiju.

U ovo doba godine mnogi ljudi osjećaju probleme s umorom i manjkom energije te imaju osjećaj da se nikako ne mogu kvalitetno naspavati. Poznato je da hrana uvelike utječe na to kako se osjećamo, koliko imamo energije, kakvo nam je raspoloženje i kvaliteta sna.

Otkrivamo vam popis 13 namirnica koje biste trebali češće konzumirati ako imate problem s umorom, manjkom energije i lošim snom.

1. Jabuke
Jabuke biste trebali jesti svakodnevno jer su odličan izvor vitamina, minerala i dijetalnih vlakana. Pristupačne su i lako ih je uvrstiti u svakodnevnu prehranu.

2. Mrkve
Istraživanja su pokazala da mrkva može povećati razinu energije, spriječiti nagle promjene razine šećera u krvi i smanjiti rizik od naglih promjena raspoloženja.

3. Celer
Celer je lako probavljiv i sadrži velik udio vode i vlakana. Upravo zbog toga će vas dugo držati sitima i potaknut će rad probavnog sustava.

4. Ananas
Ananas je jako dobar izvor mangana koji povećava razinu energije i poboljšava kvalitetu sna. Također je odličan izvor vitamina C koji ima antioksidacijsko djelovanje i smanjuje razinu slobodnih radikala u tijelu.

5. Zobene pahuljice
Zobene pahuljice su bez sumnje najbolji izbor za doručak i jedan od najboljih načina za započeti dan. Dugo će vas držati sitima i spriječit će nagle promjene razine šećera u krvi. 

6. Krastavci
Krastavci sadrže velik udio vode i jako su dobar izvor vitamina C. Odlični su za uklanjanje popodnevnog umora.

7. Jaja
Jako su dobar izvor proteina, što ih čini odličnima za doručak i naročito se preporučuju osobama koje redovito vježbaju jer sudjeluju u izgradnji mišićne mase.

8. Špinat
Špinat je jedna od najzdravijih namirnica koju možete jesti, a vašem tijelu će dati energiju potrebnu za nesmetano funkcioniranje. Špinat je odličan izvor niza vitamina i minerala, lagan za pripremu i pristupačan.

9. Brokula
Brokulu trebate uvrstiti u svakodnevnu prehranu jer je odličan izvor proteina, vlakana, vitamina i minerala.

10. Borovnice
Borovnice su odličan izvor antioksidanata koji smanjuju razinu slobodnih radikala u tijelu, smanjuju rizik od nastanka niza bolesti i povećavaju razinu energije.

11. Banane
Banane su odličan izvor kalija koji uklanja osjećaj umora, slabost i letargiju. Banane je vrlo lako uvrstiti u svakodnevnu prehranu, pristupačne su, zdrave i ukusne.

12. Bademi
Bademi će vrlo brzo podignuti razinu energije. Dovoljno je pojesti 1/4 šalice badema kako biste poboljšali koncentraciju, regulirali apetit i uklonili popodnevni umor.

13. Tamna čokolada
Brojna istraživanja su pokazala da tamna čokolada u umjerenoj količini može poboljšati zdravlje cjelokupnog organizma. Tamna čokolada je odlična za uklanjanje umora, podizanje razine energije i poboljšanje koncentracije i pamćenja.